En känsla av déjà vu
05.08.2019
Juli avslutades med en uppgång för många av börserna världen över. Återigen var det Brexit, handelskriget mellan USA och Kina, samt företagens kvartalsrapportering som stal rubrikerna.
Under månaden steg det amerikanska S&P 500-indexet med 1,4 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 steg med 0,3 procent mätt i EUR och nordiska VINX föll med 0,2 procent mätt i NOK. Resultatsäsongen för andra kvartalet är i full gång. I USA är bilden relativt bra, dog efter kraftigt nedjusterade förväntningar. I Europa är bilden också förhållandevis bra, men kursrörelserna vid rapportering är stora.
Handelskrig och Brexit
Efter att Donald Trump och hans kinesiska kollega Xi Jinping hade ett kort möte i Osaka för en månad sedan, möttes parterna för nya förhandlingar i Shanghai tisdagen den 30 juli. En snabb lösning förefaller fortfarande osannolik, och retoriken är fortfarande hård. Samtidigt verkar den kinesiska ekonomin stå emot handelskriget väl. Den amerikanska ekonomin tuffar också på, med relativt starka makrotal och en fortsatt stark USD.
I Storbritannien har rädslan för en hård Brexit ökat efter att Boris Johnson tog över som premiärminister i juli. Johnson har inlett sitt uppdrag med att avvisa samtal med EU-ledare om de inte öppnar för att förhandla fram ett nytt avtal för skilsmässan. Marknaden har svarat med att sänka värdet på det brittiska pundet kraftigt.
Ökade förväntningar på centralbankerna
Förra månaden medförde annars ökade förväntningar på räntesänkningar och stimulansåtgärder från centralbankerna i Europa och USA. Detta ledde till att de långa räntorna föll ytterligare, särskilt i Europa. Förväntningarna på stimulansåtgärder i Kina är också fortsatt höga. Sista dagen i juli uppfyllde den amerikanska centralbanken förväntningarna med en räntesänkning på 0,25 procent.
I juli blev det också känt att chefen för den internationella valutafonden IMF, fransyskan Christine Lagarde, blir ny chef för den europeiska centralbanken (ECB) den 1 november efter Mario Draghi. Hon ärver en i det närmaste tom ammunitionslåda i kampen mot låg tillväxt och låg inflation. Likväl hänger förväntningarna om såväl räntesänkningar och så kallade kvantitativa lättnader (QE) över centralbanken.
Vägen framåt ...
Fortsatt vinsttillväxt i bolagen, kombinerat med låga räntor och brist på reella investeringsalternativ talar fortfarande till fördel för aktier.
”My chances of being PM are about as good as the chances of finding Elvis on Mars, or my being reincarnated as an olive”
Boris Johnson