USA i händelsernas centrum

Januari blev en bra inledning på börsåret 2018, i synnerhet för amerikanska aktier. Mot slutet av månaden ökade oron för stigande räntor, och i början av februari föll aktiemarknaderna kraftigt.

Under januari steg det amerikanska S&P 500-indexet med 5,7 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 steg med 1,7 procent mätt i EUR och nordiska VINX föll med 1,3 procent mätt i NOK. 

Finanspolitisk gas 


I takt med att de penningpolitiska åtgärderna i USA avvecklas riktas uppmärksamheten mot finanspolitiken. De ekonomiska prognoserna för USA har justerats upp avsevärt under de senaste månaderna, till stor del tack vare den mycket omtalade skattereform, som man till sist beslutat om. Förväntad BNP-konsensustillväxt har lyfts från 2,4 till 2,7 procent under 2018, vilket är betydligt över trenden. I en ekonomi som redan går bra blir det viktigt att följa lönetilläxten och inflationen framöver. 

Penningpolitisk broms 


För att normalisera penningpolitiken höjer nu den amerikanska centralbanken styrräntan. Samtidigt avvecklas centralbankens balansräkning systematiskt. Som en följd av detta samt ökade inflationsförväntningar har de långa globala statsobligationerna stigit kraftigt – framför allt i USA – efter att ha varit relativt stabila under 2017. På sikt kan högre räntor dämpa hushållens och företagens efterfrågan. 

Dollarfallet fortsätter 


Trots allt bättre tillväxtprognoser och ökade ränteskillnader mot resten av världen har dollarn försvagats mot de flesta valutor. Med undantag för en liten paus under sista delen av fjolåret har försvagningen pågått sedan början av 2017. Flera omständigheter, som bättre tillväxtprognoser utanför USA, lägre volatilitet och ökad riskvillighet lyfts fram som förklaringar. Eftersom eurosamarbetet inte heller ser ut att bryta samman bidrar det sannolikt också till att dollarn försvagas. 

Vägen framåt ... 


Februari börjat med kraftiga fall på världens börser, mot bakgrund av stigande räntor och ökad inflationsoro. I slutet av januari hade globala aktier stigit under 14 månader i rad, vilket är den längsta uppgångsperioden sedan 1960-talet. I det avseendet var marknaden övermogen för en korrektion. Samtidigt hade inga specifika nyheter presenterats när börsfallet tilltog i styrka måndagen den 5 februari. Det förekommer spekulationer om att det finns självförstärkande algoritmer som driver på försäljningen. Inom Delphi-fonderna tror vi inte att den oro vi nu upplever är början på ett långvarigt börsfall – de fundamentala förutsättningarna är alltför goda för det. Vi tror fortsatt att det är rätt att vara investerad i aktier. Kom ihåg att perioder av oro också erbjuder köpmöjligheter. 

"Markets love volatility" 
Christine Lagarde